Hoe lang vaar ik met mijn accu?

 

 

Eén van de meest gestelde vragen die mensen hebben over een Lithium Ion/LiFePo4 accu is hoe lang je ermee kunt varen. Om dit te berekenen moet je twee dingen weten:

 

  • Wat is de bruikbare accucapaciteit van de accu?

  • Hoeveel Ampère trekt een motor of complete voerboot.

Op deze pagina wordt meer uitleg gegeven over wat bruikbare accucapaciteit inhoudt.

 

Vaartijd Formule:

De vaartijd van een elektrische buitenboordmotor is de bruikbare accucapaciteit in ampère-uur gedeeld door het aantal ampere dat een motor trekt.

Voorbeeld 1: Je vaart met een Minn Kota endura c2 30 met een 105Ah semi-tractie accu op stand 3. De bruikbare accucapaciteit van een 105Ah semi-tractie accu hebben we berekend op 70Ah. De motor trekt op stand 3 ongeveer 12A.

Antwoord: vaartijd = 70/12= 5,8 uur

Voorbeeld 2: We varen met een 12v70 Lithium accu met een Minn Kota endura Max 55. We varen op 60%, waarbij de Minn Kota endura max 17A trekt. Aangezien het een lithium accu is, is de bruikbare accucapaciteit 70Ah

Antwoord: vaartijd = 70/17 = 4,11 uur.

  • Wat is de bruikbare accucapaciteit van een accu?

Een (vaar)accu heeft een capaciteit uitgedrukt in Ampère-uur (Ah). Dit is een indicatie van hoe lang een accu een hoeveelheid ampère kan leveren. Hoe hoger dit getal, hoe meer energie een accu kan vasthouden en hoe langer het een elektrische motor kan aandrijven.

In feite is de hoeveelheid Ah hetzelfde als de grootte van een benzinetank. Hoe groter de benzinetank, hoe meer brandstof erin kan en hoe langer je erop kunt rijden.

Een accu met een capaciteit van 100Ah, kan bijvoorbeeld 100 uur 1 ampère leveren. Dit is echter niet de bruikbare accucapaciteit! De bruikbare accucapaciteit hangt af van het gegeven aantal ah, wat voor soort accu het is, en het gebruik van de accu. In werkelijkheid is dit met loodaccu’s vaak een stuk minder.

  • Hoeveel Ampère trekt de elektromotor?

Hoeveel stroom de motor trekt is cruciaal om de vaartijd te berekenen. De meeste fabrikanten geven bij hun product aan hoeveel Ampère de elektrische buitenboordmotor of fluistermotor nominaal/gemiddeld en maximaal verbruikt. Als je deze gegevens hebt kun je uitrekenen hoe lang je kun je ongeveer kunt varen. De exacte vaartijd hangt wel af van vaaromstandigheden, type boot etc. Het aantal ampère kan je ook altijd berekenen als je het vermogen(Watt) van een motor weet, door de formule  W = V x A. Een 600 watt motor op 12 volt, trekt op vol vermogen 600/12= 50 ampère.

Soms worden elektrische motoren in kilowatt gerekend. De berekening is dan nog steeds erg simpel. één kilowatt is namelijk precies duizend watt.

1kW = 1000W.

  • Weersomstandigheden en vaartijd:

De weersomstandigheden kunnen een groot effect hebben op de accuduur en dus de vaarduur. Een fluistermotor die 20 Ampère trekt om een boot vooruit te stuwen onder rustige omstandigheden, heeft bijvoorbeeld 30 Ampère nodig om de boot onder zwaarder weer en golven op dezelfde kracht vooruit te krijgen. Als u regelmatig onder zwaardere omstandigheden vaart, houdt hier dan rekening mee bij de keuze voor de juiste accu.

  • Accu levensduur en vaartijd verlengen:

U kunt een aantal dingen doen om uw vaartijd met uw fluistermotor of elektrische buitenboordmotor te verlengen:

  • Neem niet een motor met overdreven veel LBS. LBS is een maat voor kracht, niet voor snelheid. Meer LBS betekent lang niet altijd dat je harder kan varen. Wel neemt het energiegebruik toe, en dus krijg je een kortere vaartijd.

  • Vaar uw loodaccu niet helemaal leeg. Hierdoor gaat de capaciteit en de levensduur van de accu snel achteruit.

  • Vergeet de accu niet tijdens de winter. Het is erg slecht voor een accu om maandenlang ongeladen te zijn. Dit zal de levensduur sterk inkorten en de prestaties verminderen. De accu in ieder geval eens per maand aan de lader leggen of bij voorkeur de accu gewoon standaard aan een druppellader te leggen.

  • Een extra accu kan altijd. Stel u vindt de vaartijd met een 105Ah loodaccu net te kort, dan kunt u altijd de vaartijd iets verlengen door een extra kleinere zware 73Ah accu aan te schaffen.

 

Een LiFePo4 accu heeft per definitie niet meer vaarcapaciteit dan een Lithium Ion, maar wel meer kracht. Het Voltage van LiFePo4 ligt +/- 1,5 Volt hoger dan Lithium Ion.

Ion =           11.1 Volt nominaal

LiFePo4 = 12.8 Volt nominaal

 

Bij een voerboot hangt de vaartijd ook af van een aantal factoren,  b.v.

* De grootte van de motor. Hoe groter, des te hoger het    verbruik.

* Vaar je met een grote boot vol met voer tegen de wind  in dan kost dat meer energie.

* vaar niet altijd voluit. Je doet dan veel langer met een accu.

* Wanneer een Lithium ion / LiFePo4 accu plotseling uitvalt, noemt men dat de ' cut-off ' spanning. Bij LiFePo4 is dat rond de 10.5 Volt.

Is uw accu 11 Volt, wissel dan van accu en voorkom dat uw boot stil valt op het water. 

Let hierbij wel op dat het voltage dan 11 Volt is tijdens het voluit varen is en niet bij stilstand. Tijdens het varen zal het Voltage nog iets zakken!